Blogginlägg av Sofie Di Leva, om hur hon tänker kring strålning och trådlös teknik

Sedan jag fick barn för snart 10 år sedan har jag funderat en hel del kring strålning och all den trådlösa teknik vi alla omger oss av. 

 

Vår användning av trådlös teknik har ökat enormt under de senaste åren och vi alla exponeras allt mer för strålning via våra mobiltelefoner, mobilmaster, basstationer, trådlöst uppkopplade datorer, Ipads, AirPods, babyvakter, elmätare och alla de produkter som använder sig av mikrovågor.


5G-utbyggnaden och Internet of Things, (som kortfattat innebär att våra vardagliga produkter som TV-apparater, bilar, kylskåp och tvättmaskiner kopplas upp mot internet för att kunna kontrollera och registrera vår användning i minsta detalj) ökar strålningen radikalt i både den privata och allmänna miljön och är såklart oroande för både människor, djur och natur.

 

Vad vi sällan tänker på är att vi alla är biologiska varelser med en natur som fram tills ganska nyligen varit starkt sammankopplad med naturens energier och flöden, och som nu istället ständigt befinner sig i elektroniska spänningsfält och WiFi-smog. 

Vad vet vi om långtidseffekterna av strålningen? 

Säkerheten och riskerna är omdebatterad, men vi vet i dag med stöd av omfattande vetenskaplig forskning att mikrovågsstrålning är skadlig för människors och djurs hälsa och längre tids exponering kan öka risken för en rad allvarliga sjukdomar och ohälsa.

Våra barn tillhör den första generation som i så här stor omfattning använder trådlös teknik, mobiltelefoner, datorer och WiFi hemma och i många fall även i förskolan och skolan. Vad konsekvenserna av detta kommer att bli vet vi inte, så det känns otroligt viktigt att vi tänker till och minimerar exponeringen på de sätt som är möjliga.

 

Hemma hos oss använder vi som i de flesta hem såklart datorer och mobiltelefoner och YouTube och spel är som många känner igen kopplat till kompisar och socialt liv.
Jag är verkligen inte emot teknikutveckling och kreativt användande. Min dator är mitt viktigaste arbetsredskap som grafisk designer, men allt det här en balansgång som inte alltid är helt lätt att balansera, därför blev jag så himla glad när jag läste om Anna och Therese som tillverkar strålningsskyddande produkter för vardagslivet. Vi har fått testa några av deras produkter och favoriten hos oss alla här hemma är en filt med insydda trådar av rent silver som skyddar en del av kroppen mot att exponeras genom att den reflekterar bort mikrovågsstrålningen. De har också utvecklat en supersmart mobilpåse som funkar som mobilens ”flygläge” när den är stängd, men ändå inte blockerar mottagningen helt när den är öppen, så jättebra att kunna vara nåbar på telefonen men samtidigt minska strålningen.

Skrivet av: Sofie Di Leva
Vill du veta mer om Sofie Di Leva, klicka dig vidare här sofiedileva

older post New posts