Anna Sparre från 4Health - Elektromagnetisk strålning och vad du kan göra för att minska din exponering

 Det här blogginlägget kommer från Anna Sparre som driver företaget 4Health. Vill ni gå in på hennes sida och få mer inspiration och lyssna på hennes podd gå in på www.4health.se  eller på hennes instagramsida 

Tack Anna för ditt fina blogginlägg om strålning och dess påverkan.

Anna är kostrådgivare, cevilingenjör och personlig tränare. På 4Health kan man inspireras till en bättre hälsa genom att påverka rätt processer i kroppen. Hon håller även föreläsningar, ger kostrådgivningar och har kurser. 

 

Elektromagnetisk strålning finns naturligt från åska, solen och rymden. Strålningen har ökat med den konstgjorda strålningen vi människor skapat med teknik sedan början av 1900-talet och den har blivit en del av vår vardag i och med mobiltelefoner, wifi, datorer och mikrovågsugnar. Men även med helt vanlig elektricitet till laddare, lampor och kylskåp. Vi surfar, streamar underhållning, spelar onlinespel och så vidare. Vi utsätts för strålning dygnet runt – inte minst för att de flesta av oss har mobilen på armlängds avstånd och ständigt påslagen.

Våra barn utsätts tidigt för trådlös strålning och många förskolor är konstant uppkopplade med wifi och använder läsplatta tillsammans med barnen dagligen. Även i arbetslivet omges vi av trådlös teknik. Det finns egentligen ingenstans där vi idag kan undkomma strålningen helt.

En del forskare anser i dag att strålningen bör betraktas som ”cancerframkallande för människor” i samma klass som asbest och tobak. WHO klassade all trådlös teknik redan 2011 som möjligen cancerframkallande för människor (IARC group 2B). Idag är strålningen ett aktuellt ämne i och med att 5G rullar ut. 5G har en högre frekvens än 4G och tätare mellan basstationerna (max 150 m) Hur detta påv
rkar oss på lång sikt vet vi inte än.

Det finns olika saker och sätt att mäta. På engelska brukar man bl.a. prata om Electromagnetic Fields (EMF), Radio Frequency Fields (RF) och ”Dirty Electricity”. Men mer om detta i en kommande podcast.

Radiovågor kan passera genom människokroppen utan att man märker dem och mikrovågor (med en våglängd på omkring 1 cm) tränger in några centimeter utan att stoppas av huden. För de kortare våglängderna, ultraviolett, röntgen- och gammastrålning, kan den höga energin hos fotonerna jonisera atomer. Detta kallas joniserande strålning och kan bl a orsaka cancer.

Mobiltelefoner, mobilmaster, trådlösa nätverk och trådlöst uppkopplade datorer kan potentiellt göra dig sjuk. Det beror på att trådlös teknik sänder ut mikrovågsstrålning. Senare års forskning har bekräftat att mikrovågsstrålning kan skada hjärnan, våra cellers DNA och öka risken för cancer.

Alla får inte samma eller alla symtom och känsligheten varierar. Det beror bl.a. på ålder, tidigare sjukdomar, ärvd känslighet, tidigare exponering för strålning eller för kemikalier, tungmetaller och andra toxiner.

Vanliga symptom är huvudvärk, sömnsvårigheter, sömnrubbningar, onormal trötthet, utmattning, koncentrationsproblem, minnesstörningar, yrsel, värk i hjärtat/tryck över bröstet, hjärtrusningar, stresskänsla, ökad irritation, aggressivitet, nedstämdhet, ångest, tinnitus och hudutslag.

Elektromagnetisk strålning fortplantas olika bra i olika material. Våra kroppar har varierande elektrisk ledningsförmåga. En del av strålningen reflekteras mot våra kroppar och en del sprids vidare in i kroppen (transmission, diffusion och absorption). Strålningens förmåga att tränga in i kroppen är frekvensberoende. Lägre frekvenser tränger djupare in än högre. Fett och ben är lättare att genomtränga än muskler och hud.

Här kommer några tips för att minska din EMF-exponering:

 • Försök hålla sovrummet så elektronikfritt som möjligt och lämna alla ”devices” utanför sovrummet
 • Sätt mobilen i flygplansläge på nätterna (Alternativt aktivera ”mobildata av” så uppdateras åtminstone inte appar etc)
 • Stäng av wifi nattetid
 • Förvara mobiltelefonen en bit ifrån dig även dagtid. Och har du möjlighet så ha den i flygplansläge om du inte behöver vara anträffbar (detta ökar ju även din effektivitet då du int blir störd. Lyssna gärna på avsnitten med Mattias Ribbing på liknande tema – avsnitt 97 och 126 http://4health.se/97-mattias-ribbing-hjarnan-stress-daliga-vanor-och-biohacking)
 • Ha inte telefonen i direkt anslutning till kroppen (studier visar bl.a. hur mobiltelefon i fickan kan försämra spermiekvalitet hos män)
 • Håll samtalen korta och skicka hellre sms än att ringa
 • Använd högtalarfunktionen eller hörlurar med luftrör (Här kan du köpa de jag har: https://happiears.com/collections/horlurar)
 • Undvik Bluetooth-hörlurar, då dessa ständigt utsöndrar strålning till örat
 • Ha mobildatafunktionen avstängd på din telefon och sätt på den när du behöver den/ ska använda den
 • Undvik att använda telefonen i bilen, tunnelbanan och bussen då strålningen blir högre
 • Använd en strålningsskyddande filt när du har telefon, surfplatta eller laptop i knät eller nära kroppen (Här kan du köpa den jag har: https://happiears.com/products/shielding-blanket)
 • En del förespråkar till och med att dra ut kontakterna ur lampor och annan elektronik som inte används för tillfället (dvs inte bara släcka/stänga av)

De produkter jag länkar till ovan kommer från svenska Happiears. Hörlurarna har ett luftrör istället för en vanlig kabel den sista biten före örat. Detta minskar strålningen upp till huvudet med 98 %. Kabeln är gjord av fint vävda koppartrådar som förhindrar överföring av högfrekventa elektromagnetiska vågor. Det gör dem även mer hållbara.

Filten har en undersida som är tillverkad av silvertrådar som reflekterar bort strålningen från kroppen och ovansidan är gjord av bomull (ekologisk). Den ger ett skydd mot EMF-strålning med 97 %.

 

WHO-forskning: https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/pr208_E.pdf

Strålskydsstiftelsen ang symptom: https://www.stralskyddsstiftelsen.se/4103-2/

Joniserande strålning: https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/stralning-i-varden/om-stralning-i-varden/

Olle Johansson docent på Karolinska: https://www.youtube.com/watch?v=HozYdQfnp8w

 


Äldre inlägg Nya inlägg


9 kommentarer
 • real cialis online[/url]
  arbiday den
 • Dose For 55 Pounds[/url] Amoxicillin 500 Mg Dosage fmj.wezi.happiears.com.aof.jb http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  ativoilu den
 • Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin Online dgp.xmlo.happiears.com.bnr.uv http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  exebuvno den
 • ] Amoxicillin Online lqa.lvym.happiears.com.kpq.nd http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  zetejekcdj den
 • Online[/url] Amoxicillin 500mg hmm.yxhh.happiears.com.tyd.yu http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/
  ixuinoh den

Lämna en kommentar